Kaldt ute, varmt inne – Tor Haugnes

Boligprisene har gått noe ned og den rekordartete prisveksten har avtatt. I 2016 var den over 20%. Utviklingen på leiemarkedet er imidlertid den samme. At flere kjøper, såkalt «investerer» i sekundærbolig, eller flere, for å sikre seg og sine og å tjene penger på prisstigningen eller rett og slett for at alle andre gjør det, gjør det igjen vanskeligere for lavinntekstfamilier eller enslige å etablere seg i egen bolig. Nylig ble denne saken publisert NRK – Eva Akerbæk mfl. har skrevet en interessant tidsaktuell sak om oss, nordmenn og forholdet vårt til bolig og penger. https://www.nrk.no/dokumentar/xl/jakten-pa-kontrakten-1.13815204 At tilgangen på kapital gjør bemidlede, «vanlige folk» til boligspekulanter, i dekke av egeninteressen til å sikre egne mindreårige barn, er svært interessant. Jeg mener at vi trenger flere ord om hva dette er, en større bevissthet og ikke minst modigere politikere med gjennomslagskraft, ikke bare dobbeltmoral og store ord!

Vi i A-utleie holder på – og ut. Initiativet ble startet i 2015 og denne høsten har vi fått med noen nye frivillige BI-studenter. Vi har organisert oss bedre og gjør stadig små og viktige fremskritt. Hadde vi vært et selskap hadde vi måttet slutte, men vi gir ikke opp. Vi er takknemlig for at Bymisjonen har tro på samarbeidet, at vi får lov til å forsøke å utfordre leiemarkedsaktørene, de store og de mange små, enkeltutleiere, gjennom finn.no og andre kanaler.

Vi er i dialog med flere tjenestepartnere slik at våre utleiere (og leietakere) også skal ha økonomiske grunner for å velge oss dersom de både vil ha sikker leie og samtidig bidra til et mer solidarisk utleiemarked. Det siste er en romantisk drøm men også tuftet i en hard realitet. Køen av medmennesker som trenger en bedre bolig er lang. Det samme er antallet som har tak over hodet, men sliter med å få endene til å møtes. Spesielt nå i jula. Vi vet det. Usannsynlig fråtsing og selvhevdelse rundt temaet mat, gaver og kos – i grell kontrast til økonomiske problemer, utenforskap, sykdom eller alt det som kan skje med oss sårbare mennesker. Derfor er også adventstid og jula en tid for å tenke gjennom hva som er viktig for deg.

For meg er det viktig å si i fra, men også forsøke å påvirke gjennom å skape bevis for at det er mulig; Å lage et alternativt utleieselskap som både sikrer interessene til utleier men også ivaretar og strekker ut en hånd til leietakere. Våre leietakere er helt vanlige mennesker men med en anstrengt økonomi. Er ikke det en julegave, som gjør en forskjell? Om ikke annet en juletanke. Bruk oss, A-utleie neste gang du skal leie ut. Vi er 8 fine, frivillige BI-studenter som får erfaring i å jobbe med boligformidling og opprettelsen av et selskap, noen ressurspersoner fra Kirkens Bymisjon og undertegnede, som ikke bare er full av store ord, men også forsøker å gjøre en liten forskjell – selv om overmakten er stor!

 

  • Tor Haugnes

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *