Uklare regler i utleiemarkedet

Noe som har overrasket meg etter at jeg begynte i Alternativ Utleie og lærte mer om boligmarkedet i Norge, var at reglene for utleie av bolig er ganske uklare. Gjør man et enkelt søk på hva som er definisjonen på en branncelle og hva som er krav til rømningsveier i utleieenhet finner man flere forskjellige svar. Til tross for forskjellige svar er det ikke vanskelig å finne boliger som tvilsomt oppfyller krav, uavhengig av hvilke definisjoner som er brukt. Dette gjelder hovedsakelig sokkel eller loftsleiligheter, men også vanlige leiligheter der flere soverom kanskje ikke har vindu eller vinduene ikke er godkjent som rømningsveier ved at de er for små eller utilgjengelig.

I tillegg til krav om rømningsveier og brannsikkerhet er det krav om lys, utsyn, isolasjon og ventilasjon. Selv om reglene ble enklere med oppdatert byggteknisk forskrift (TEK 2017) kan det fortsatt være vanskelig å få oversikt over hvilke krav som stilles til boligen, og hva som eventuelt må gjøres dersom kravene ikke er oppfylt. Og med forumtråd på forumtråd som diskuterer opp og ned hvordan man kan tilfredstille kravene i byggteknisk forskrift er det nok ikke bare jeg som syntes at kravene fortsatt er uklare og vanskelig å forstå. Hvor store vinduer må man ha? Hva slags vindu karakteriserer som rømningsvei? Hva er godt inneklima? Hva er godt lys? Kanskje kunne direktoratet for byggkvalitet laget en enkel guide som tydeliggjør hva som er absolutte krav, vanlige feil og mangler ved boliger, og tiltak som bør eller må gjøres dersom boligen pusses opp med tanke på å leie ut.

 

Baksiden av uklare regler

Det er spesielt én trist konsekvens av at boliger som ikke oppfyller kravene, leies ut. Når boligeiere vet at kvaliteten på boligen er lavere enn på markedet, må de redusere prisen for å få leid ut boligen. Resultatet er at de med lavere inntekt og betalingsmulighet også ender opp med boliger som i verste fall er brannfeller.

Dette er en av tingene Alternativ Utleie ønsker å gjøre noe med; den onde sirkelen som gjør at at forskjellene i samfunnet bare blir større. Gjennom et tryggere leieforhold og goder til utleiere, kan Alternativ utleie gi et mer verdifullt leieforhold til utleiere. En verdi som kan redusere leien til leietaker. Sammen kan vi skape en bedre hverdag for alle!

 

Lars Håkon Slette
Kontrakter og økonomi

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *